VİZE REJİMİ

            Uluslararası seyahat planlamalarında en fazla göz önünde tutulup seyahatin varış noktasını belirleyen temel noktalardan birisini vize konusu oluşturmaktadır. Hatta öyle ki varış noktası kadar, izlenen güzergâhta hangi ülkeye uğranabileceği bile vizeyle ilgili bir durumdur.

            Vize uygulamasının tarihçesi, pasaportlar kadar eskiye uzanmıyor. Pasaport benzeri ilk evrak Milat’tan Önce 445 yılına kadar uzanmaktadır. 19ncu yüzyılda bugünkü bildiğimiz pasaportların çağdaş versiyonları Batı dünyasında ortaya çıkmışken Birinci Dünya Savaşı'na müteakip kullanımı yaygınlaşmış ve uluslararası hukukun bir öğesi hâlini almıştır.

            Vize, Türk vatandaşları için de önemle araştırılan ve merak edilen bir konu. Türk vatandaşlarına uygulanan vize rejimi, sahip olunan pasaportla da doğrudan ilgili. Örneğin Schengen bölgesine seyahat etmek isteyen bordo (umuma mahsus) pasaport sahibi vizeye ihtiyaç duyarken, yeşil (hususi) pasaport sahipleri turistik amaçlı olarak özgürce seyahat edebilmektedir. Turistik seyahat haricinde, çalışma ve eğitim alma gibi durumlar için de yine hem pasaport hem de ihtiyaç duyulan vize kategorisi değişmektedir.

            Turistik Seyahatler ve Bordo Pasaport İçin Vize

            Türk vatandaşlarının turistik seyahatlerinde pasaport olmadan gidebileceği bazı ülkeler mevcut. Azerbaycan, KKTC, Moldova gibi ülkelere kimlikle seyahat edilebiliyor. Tabi her ülkede kalınabilecek süreye de dikkat edilmesi gerekiyor.

            Bordo pasaportla seyahat etmeyi planlayanlar için ise, vize koşulunu bilmekte fayda var:

            Kapıda Vize: Kapıda vizeyle gidilebilen ülkelerden ilk akla geleni Yunanistan; ancak kapıda vizeyle Yunanistan’ın sadece bazı adalarına gidilebiliyor. Kapıda vize uygulamasıyla gidilebilen diğer popüler destinasyonlardan bir diğerini ise Mısır oluşturuyor.

            e-Vize: Bu vize tipiyle en çok rağbet gören yerlerin ilkini BAE’nin ünlü turistik merkezi Dubai oluşturuyor. Ayrıca Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz’in kuzey yönündeki yepyeni turistik noktaları da e-vizeyle ziyaret edilebiliyor.

            Vize: ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Çin, Hindistan ve Türk turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Avrupa ülkelerinin çoğunluğuna ancak geçerli bir vizeyle seyahat edilebiliyor. Bu ülkelere seyahatlerde, vize başvurusunun haftalar ve hatta duruma göre aylar öncesinde yapılmasında fayda var.

            Vizesiz: Bazı ülkelere ise geçerli pasaportla seyahat etmek mümkün. Örneğin Güney Amerika’nın festivaller merkezi Brezilya’ya vizesiz seyahat edilebiliyor. Güneydoğu Asya’dan Endonezya, Balkanlar’dan ise Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan vizesiz seyahat edilebilecek yerlerden…

            Dikkat Edilmesi Gerekenler

            Pasaportla seyahat edilecek bir destinasyon için pasaportun geçerlilik süresine ve kullanılabilir sayfa miktarına bakmakta fayda var. Ayrıca özellikle vize istenen yerler için öncelikle vize başvurusunda bulunulması ve gelen sonuca göre plan yapılması da ekonomik olarak zarara girmeyi önleyecektir.

            Siz de uçak bileti, otel ve vizeleriniz için uzman ekibimizden destek alabilir ve ofisimizde görüşme talep edebilirsiniz.

            Not: Vize rejimiyle ilgili anılan ülkeler 29 Kasım 2024 itibariyle olan kayıtlar esas alınarak derlenmiştir. Seyahat planınızı yaparken, güncel verileri lütfen seyahat acentamıza danışabilirsiniz.